1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Наблюдава се понижение на средните цени при търговията на едро и на дребно със захар в страната

Наблюдава се понижение на средните цени при търговията на едро и на дребно със захар в страната

В дванадесет области се регистрира седмично намаление на цените, в рамките на 0,7 - 6,8%

През периода 24 септември – 1 октомври 2014 г. се наблюдава понижение на средните цени при търговията на едро и на дребно със захар в страната, съобщават от ДКСБТ. 

През изминалата седмица средната цена на едро на захарта за страната отбелязва понижение с 0,8% на седмична база, до 1,28 лв./кг. Предлагането на тържищата е в ценовия диапазон от 1,07 лв./кг до 1,51 лв./кг, съответно в Добрич и Враца. В дванадесет области се регистрира седмично намаление на цените, в рамките на 0,7 - 6,8%, най-чувствително в Ямбол. Поскъпване на захарта се наблюдава в четири области, с между 0,8% (Благоевград) и 5,6% (Сливен). 

През анализирания период средната за страната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) е 1,54 лв./кг, с 0,6% по-ниска спрямо предходната седмица. По области, стойностите варират от 1,23 лв./кг (Стара Загора) до 1,74 лв./кг (Видин и Разград). В осем от областите се регистрира седмично понижение на цените, в границите от 1,3% (Сливен и Ямбол) до 8,1% (Силистра). Повишение на стойностите се наблюдава в седем области, от 0,7% в Шумен до 6,1% във Видин.    

При предлагането на дребно на захар в другите търговски обекти (ДТО) намалението на средната стойност за страната е с 1,2% на седмична база до 1,59 лв./кг. В по-малките магазини продуктът се търгува на цени от 1,40 лв./кг (Стара Загора и Хасково) до 1,90 лв./кг (Смолян). Седмично изменение на цените на захарта се регистрира в шест области, като във всичките е налице поевтиняване на продукта, в рамките на 3 – 12,2% (Търговище).

През периода на наблюдение цените на дребно на захарта в ГТВ са средно с 0,05 лв./кг по-ниски от тези в другите търговски обекти, като разликата достига до 0,31 лв./кг в Силистра. В десет области цените на захарта в по-малките магазини са с между 0,02 и 0,16 лв./кг (Пловдив) по-ниски от тези в големите супермаркети.

Маржът между цените на едро на захарта и тези на дребно е средно 0,26 лв./кг за ГТВ и 0,31 лв./кг за ДТО, като най-голяма разлика се наблюдава за големите супермаркети в Плевен – 0,42 лв./кг, а за по-малките магазини – в Смолян – 0,65 лв./кг. В Стара Загора цените на дребно в големите търговски вериги са по-ниски от тези на едро с 0,13 лв./кг.

Към края на м. септември 2014 г. средните цени на едро и на дребно на бялата кристална захар за страната отбелязват леко понижение спрямо нивата отпреди един месец, съответно с 3% и 1,9% (средно за двата типа наблюдавани търговски обекти). По области, месечните отклонения на цените на пазара на едро са в интервала от -22,9% (Варна) до +4,5% (Бургас), преобладаващо в посока надолу. При търговията със захар на дребно измененията са в границите от –9,7% (Търговище) до +2,1% (Видин), също основно в низходяща посока.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.