1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Над 10 тона храни са доставени за пострадалите при бедствието жители на село Бисер

Над 10 тона храни са доставени за пострадалите при бедствието жители на село Бисер

Снимка:

Всички продукти от търговци и производители се проверят от инспекторите на БАБХ

Над 10 тона храни са доставени за пострадалите при бедствието жители на село Бисер. Това каза в кулоарите на парламента Йордан Войнов, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните, цитиран от БТА.

По думите му, много производители и търговци са се отзовали и са дарили провизии, хляб, безалкохолни напитки, мляко и млечни продукти за пострадалите.

"Контролираме даренията за храните, наели сме склад в Хасково с минусови температури, всички продукти от търговци и производители се проверят от инспекторите на агенцията и чак след това се предоставят на БЧК и социалните служби", обясни Войнов. Той уточни, че храни от частни дарители не се приемат, защото не било ясно в какво състояние са.

Йордан Войнов съобщи, че има обаждания от кметове и на други населени места за пренасочване на провизии - Смолян, Шумен, Русе, Разград. Процедурата обаче изисквала първо да изпратят аргументирано исканията си до кризисния щаб и, ако молбата е мотивирана, не е проблем да се пренасочат храни към други точки. Това се правело, за да няма злоупотреби.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.