1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Над 7000 проверки е извършила Агенцията по безопасност на храните в Добричка област

Над 7000 проверки е извършила Агенцията по безопасност на храните в Добричка област

Издадени са 7 удостоверения на пчелари съгласно Наредбата за директни продажби

Повишена активност на жителите на Добрич регистрира Областната дирекция по безопасност на храните. За десетте месеца от създаването на структурата са подадени 81 сигнала по телефон /или на място/ и още 29 сигнала и 6 запитвания на web-адреса на добричката дирекция. След проверки на инспекторите от ОДБХ са затворени четири обекта, съставени общо 18 акта и издадени 17 предписания, каза за AGRO.BG директорът на дирекцията д-р Розалина Брайкова. Подадените сигнали са за нарушения в обекти за обществено хранене или търговски обекти.

Над 3 тона са възбранените храни от ОДБХ в Добрич. Унищожени са и 329 броя яйца от детски лагер край морето. Отделът за контрол на храните е издал заповеди за затваряне на 45 обекта в Добричка област. Над 1000 са издадените предписания, актовете са 316, обобщи още д-р Брайкова. Всички тези нарушения са констатирани при 7208 проверки, извършени от създаването на Агенцията по безопасност на храните до момента.

Инспекторите от добричката дирекция са съставили и 4 акта по Закона за защита на растенията, като един от тях е по случая с отровените пчели през лятото на 2011 г. в община Ген. Тошево. Няма регистрирани инциденти от храни и фуражи по животните, както и регистрирани опасни вируси или заболявания от списъка на СЗО при домашни животни, каза още д-р Брайкова.

Областната дирекция в Добрич е издала седем удостоверения за търговия на пчелен мед съгласно Наредбата за директни продажби. Общо 83-ма са пчеларите в страната, които имат вече право да доставят продукцията си директно на потребителя.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.