1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Над един тон чушки с пестициди откриха на ГКПП Капитан Андреево

Над един тон чушки с пестициди откриха на ГКПП Капитан Андреево

Зеленчуците са внесени на 20-и май

Над един тон чушки ще бъдат унищожени, след като в тях е намерен забранен препарат. Анализът е показал наличието на пестициди, които са вредни за човешкото здраве и е недопустимо да се консумират, предаде БНР.

Пратката е запорирана на пункт "Капитан Андреево" от инспектори по безопасност на храните, защото в нея при рутинна проврка е открито наличие на пестицида, забранен за употреба. Зеленчуците са внесени през българо-турската граница на 20 май.

Ежедневно на стоките, които влизат през ГКПП "Капитан Андреево", се правят обстойни проверки. В случай, че храните - плодове, зеленчуци и други хранителни продукти, не отговарят на нормативните изисквания, те се унищожават. Така се предотвратява възможността те да стигнат до българския пазар и до потребителите.

Пестицидът, открит в чушките, е диафентиурон и се използва за защита на растенията от вредители. Употребата му обаче е забранена в Европейския съюз.

Досега в ЕС са установени само 29 подобни случая, като обикновено става въпрос за храни от Китай, Индия и Хонг Конг. За първи път се засича пратка с произход от Турция.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.