1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Намаляване на нарушенията през летния сезон отчита БАБХ

Намаляване на нарушенията през летния сезон отчита БАБХ

През 2013 година са извършени над 4500 проверки

След края на летния туристически сезон, Българската агенция по безопасност на храните с удовлетворение отчита драстично намаляване на нарушенията по черноморските ни курорти.

След направен анализ на резултатите от изминалия летен туристически сезон, сравнен с предходните сезони се установи, че при почти еднакъв брой извършени проверки, броят на констатираните несъответствия в проверените обекти и издадените предписания за отстраняването им значително намалява.

През 2013 година са извършени над 4500 проверки, като са съставени по-малко Актове за установяване на административно нарушение. За 2011 година са съставени 518 Акта за установяване на административно нарушение, като 2012 година 259, а през  2013 година броят им е 199.

Драстично намалява броят на обектите с временно преустановена дейност поради констатирани несъответствия. През 2011 година временно затворените обекти са 63, през 2012 година са 12, а през 2013 година е преустановена дейността на един обект.

Анализът сочи, че в последните три години операторите все по-стриктно се доближават до изискванията на законодателството в областта на безопасността на храните.

През 2013 година са констатирани няколко случая със съмнение за заболявания причинени от храни, но след извършване на незабавни проверки, изследвания на проби от храни и контактни повърхности предприети от съответните Областни дирекции по безопасност на храните – се установи, че повечето от възникналите заболявания се дължат на летни вирусни инфекции, а другите са причинени от заразоносителство на хора от персонала в обектите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.