1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. НАП утвърди списък с рискови хранителни стоки

НАП утвърди списък с рискови хранителни стоки

Доставките ще се следят под лупа от данъчните

Карантиите от животни, годни за консумация, попадат в списъка със стоки с висок фискален риск, чиито доставки се следят под лупа от данъчните. Това сочи утвърденият списък с рискови стоки, публикуван на сайта на НАП. Стоките са разделени на 18 вида, като сред тях освен карантиите попадат още месо, мляко и сметана, захар, картофи, домати, лук, чесън, праз, цитрусови плодове, грозде, ябълки, круши, краставици, боб, брашно, слънчогледово масло и др. Превозвачите, които извършват доставки на тези стоки, ще бъдат проверявани от новото звено за "Фискален контрол" към НАП, пише в. "Стандарт".

Данъчните ще поставят пломби на товарните автомобили на влизане в страната, които ще бъдат премахвани отново в тяхно присъствие при разтоварване на продуктите. Така държавата ще следи дали получателят на доставката плаща ДДС и корпоративен данък. Доставките в рамките на България пък ще бъдат инспектирани и пломбирани още при производителите, каза зам.-министърът на финансите Даниела Петкова. 2237 камиона са били проверени от началото на годината, като на 172 от тях са поставени средства за контрол, посочи тя. По думите й, тази мярка ще увеличи приходите в хазната с 200 млн. лв.

3200 души се състезават за 198 работни места в новото звено за "Фискален контрол" към НАП. Там вече работят служители, пренасочени от различни приходни дирекции от страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.