1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Наполовина са намалели фирмите, които произвеждат колбаси по стандарта "Стара планина"

Наполовина са намалели фирмите, които произвеждат колбаси по стандарта "Стара планина"

От лицензирани 113 колбасарски цехове и търговски вериги в края на април от стандарта са се отказали 62

Наполовина са намалели фирмите, които произвеждат колбаси по стандарта "Стара планина". От лицензирани 113 колбасарски цехове и търговски вериги в края на април от стандарта са се отказали 62, става ясно от бюлетина на Асоциацията на месопреработвателите. Затова скъпите колбаси с гарантирано качество вече се произвеждат само от 47 предприятия. Собствените марки на веригите "Метро", "Пени Маркет", "Фантастико" и "Хит" също са в списъка на верните на "Стара планина", пише вестник "Сега", цитиран от econ.bg.

Други известни вериги обаче - "Билла", "Кауфланд" и "Карфур", са сред отписаните. От браншовата асоциация коментират, че някои фирми сами са се отказали, а други са загубили правото да прилагат стандарта, защото не са заплатили таксата за ползването на логото "Стара планина". За година таксата е 120 лв. с ДДС и се изплаща по сметка на асоциацията.

Отливът от стандарта, при който колбасите би трябвало да са от 100% месо, без боя, соя и др. пълнежи, започна, след като аграрният министър Мирослав Найденов призна, че държавата няма лаборатория за контрол на саламите и каймата.

4 фирми бяха набедени за влагане на соя, но изследвания в Германия отрекоха твърденията. За да спаси ситуацията, агроминистерството се опита да прехвърли на бранша задължението да плати за изграждане на лаборатория, но фирмите отказаха.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.