1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Нарасналото търсене на шоколадови продукти оскъпява суровините за сектора

Нарасналото търсене на шоколадови продукти оскъпява суровините за сектора

Цената на какаовото масло почти се е удвоила до близо 7000 долара за тон

Нарасналото търсене на шоколадови продукти от растящата средна класа в азиатските новововъзникващи пазари води до рязък скок на цените на суровините за сектора, съобщава Reuters. Пример за това е какаовото масло, чиято цена почти се е удвоила до близо 7000 долара за тон спрямо 4 хил. преди шест месеца.

Неминуемо поскъпване

Съчетанието между нарастващо търсене и свиване на предлагането по всяка вероятност ще принудят производителите да прехвърлят повишените разходи към потребителите през предстоящия празничен сезон. Няколкото големи играча, които доминират сектора, не са коментирали пред Reuters дали поскъпването на суровините ще се отрази на цените на продуктите им, но от Nestle са отбелязвали, че вдигането на цените винаги е последна мярка.

Някои по-малки производители обаче вече са се решили на такъв ход. "Увеличихме цените на шоколада с 30-40% от януари и клиентите естествено не са доволни. С празничния сезон на хоризонта цените ще се повишават още повече, което със сигурност ще се отрази на пазара", заявява Ричард Ли, изпълнителен директор на сингапурската Aalst Chocolate, която снабдява производители на храни, сладолед и пекарни.

Според данните на изследователската фирма Euromonitor International през тази година производството на шоколадови продукти ще нарасне с 2% до 7.4 млн. тона, чиято стойност е около 110 млрд. долара. През 2009 г. глобалната криза сведе производството до 6.9 млн. тона, като възстановяването е движено основно от развиващите се пазари. "В региони като Азиатско-Тихоокеанския или Латинска Америка виждаме нарастване на потребителите от средната класа, които консумират повече шоколад през последните пет-шест години. Това е основният двигател на индустрията", коментира Франциско Редруело, анализатор в Euromonitor.

Затруднени доставки

Отделно от това традиционното повишаване на търсенето в развитите пазари в САЩ и Европа по празниците принуждава производителите да се запасяват. "Изключително е проблематично да се уредят доставки на големи количества какаово масло до края на декември", отбелязва Джеф Расински, корпоративен директор на Blommer Chocolate, която е един от най-големите производители на суровината в Северна Америка. Той отбелязва, че компании, които не са си уредили доставките през следващите няколко месеца, ще пострадат най-тежко от покачването на цените, пише "Капитал дейли".

От какаовите зърна се произвежда приблизително еднакво количество какаово масло и какаов прах. Търсенето на какаово масло, което се използва в по-висококачествените продукти, е значително по-голямо, поради което през миналата година производителите се оказаха с големи излишъци от какаов прах. Това доведе до свиване на капацитета, което от своя страна води до дефицит на какаово масло. Съотношението на цените на двете суровини е достигнало 2.9 спрямо 1 преди година и половина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.