1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Нарушение при етикетирането на биопродукти установи БАБХ

Нарушение при етикетирането на биопродукти установи БАБХ

Съставен е Акт за установяване на административно нарушение на „Карфур“ в град София

Инспектори по контрол на качество на пресни плодове и зеленчуци към Българската агенция по безопасност на храните, извършиха масови проверки на големи търговски вериги магазини, като акцент бяха предлаганите като биопродукти плодове и зеленчуци. Това съобщиха от пресцентъра на агенцията. При проверка бяха констатирани нарушения в магазини „Карфур” в град София. Българската фирма Амитица ООД – град Кресна, сертифицирана за производство на биопродукти, е преопаковала портокали, лимони, киви и грейпфрути. Фирмата е извършила нарушение, като ги е етикетирала като неин биопродукт, но без доказателства, че са произведени по биологичен начин, а качествените показатели на продукцията не са били в съответствие с действащото законодателство. Продуктите са изтеглени от пазара.

Инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните София-град са съставили Акт за установяване на административно нарушение на „Карфур“ за неспазване на Закона за прилагане на общите организации на пазарите на земеделски продукти в Европейския съюз за подвеждане на потребителите.

Извършена е проверка и на Амитица ООД – град Кресна, фирмата преопаковала продуктите, като са съставени два Акта за установяване за административно нарушение по смисъла на Закона за храните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.