1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Нарушения, които подяждат хазната

Нарушения, които подяждат хазната

Примката около незаконния внос трябва не инцидентно, а постоянно да се затяга

Проверки за незаконен внос на храни по южната ни граница. Инициативата стартира с големи амбиции Дори премиерът посети Капитан Андреево – като акт за сериозните намерения. Разбира се, че погването на тези практики може само да се приветства. Стига начинанието да не протече по твърде познатия начин: стихийно, като изолирана акция. След което всичко си идва на мястото. Изгърми някой, а тези, които минат между капките, продължават.

Войната в Украйна изостри тревогите за продоволствения суверенитет на ЕС и на всички страни членки. Земеделието и хранително-вкусовата промишленост отчаяно протягат ръка за помощ. Често се чуват гласове, че държавата била дезертирала от проблемите на тези важни в момента сектори. Да е ясно обаче – хазната не е бездънна, трябва пестелив подход – все пак войната си е война! Освен това всички държавни помощи минават през цедката на ЕК – те могат и да не се одобрят. Тогава? Да, контролът по митниците е задължителен. В момента този вариант е дори спасителен. Иначе работещите в светлата икономика са обречени на загуба в конкуренцията със „сенчестите“ играчи.

500 тона турски плодове и зеленчуци влизали – забележете, всеки ден от Турция. Това твърди известният фермер Красимир Кумчев. Още колко от Македония, да речем? И всички обработвани с незнайно какви препарати за растителна защита, някои от които канцерогенни.

Да се сведе до минимум този внос– това означава по-голям пазар за продукцията на законно работещите родни земеделци. Борбата, която БАБХ подхвана, ще е кървава. Имало вече люти заплахи към проверяващите. И как не – това са години наред окопаване в схемите, подкупи, и най-важното – дебели пачки пари. Сега е време за още една сериозна крачка: борба със сенчестата икономика. Вярно, има спад през последните години – до 21,5%, по данни на Асоциацията на индустриалния капитал през 2021 г. Но средната за ЕС е доста по-ниска – около 10-15 %. Т.е. първенци сме все още. 

Сега някои сектори на агробизнеса дават мило и драго за спасителна помощ. За едни, два или пет милиона лева. В същото време – 2 млрд. лв. „изяжда“ сивият сектор в хранително-вкусовата промишленост - по данни на КНСБ, в наскоро направен секторен анализ. Тези сериозни пари, ако влязат в бюджета – ето голяма възможност за подпомагане. Ето възможност – не ние, данъкоплатците, да плащаме от хазната на закъсалите. А престъпниците в сянка, като си плащат данъците. Пак по данни на АИКБ – около една пета от бизнеса у нас живее на далавера, без въобще да плаща данъци, или да внася част от тях. Пакетът от схемите е ясен - заплати под масата и нещо парадоксално: въобще нерегистрирани предприятия си работят и хич не им пука. 350 фирми за производство на хляб били нерегистрирани, 654 – регистрирани, по данни на секторното Сдружение. Ами така де – като не са регистрирани, те де факто не съществуват за контролните органи. А честните баламурници ги скъсват от проверки. Примката около незаконния внос трябва не инцидентно, а постоянно да се затяга. И да върви успоредно с примката около сенчестата икономика. Драматичната икономическа ситуация го налага.

 

Коментар на Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.