1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Настроение, тъмна бира и кулинарни състезания на петия Есенен бирен салон

Настроение, тъмна бира и кулинарни състезания на петия Есенен бирен салон

Репортер на Агромедия Груп в отбора-победител в гастрономическата надпревара

С много положителни емоции, изобилие от светло и тъмно пиво и отбрани мезета премина петият Есенен бирен салон, организиран от Съюза на пивоварите в България. За пореден път дипломати, представители на държавните институции, научните среди, бизнеса, медиите и именити приятели на бирата се събраха в изискан столичен хотел за да отпразнуват началото на новия сезон на тъмното пиво.

Владимир Иванов, член на УС на Съюза на пивоварите в България, приветства гостите и коментира развитието на сектора в България спрямо другите страни от ЕС: „През 2012 г. в България са произведени близо 5 милиона хектолитра пиво, което ни поставя на 16-то място в страните от ЕС по производство на бира.

На първо място е Германия с 94,6 млн. хектолитра. По отношение на консумацията на бира на глава от населението сме на 14-та позиция.

Гостите на събитието бяха запознати и с качествата на тъмната бира, при която за разлика от светлото пиво, малцът се препича, а естествените захари започват да се карамелизират. Именно това води до естествения тъмен цвят и аромата на кафе, леката сладост и плътния, ясно изразен малцов вкус. Според много научни изследвания тъмното пиво е с широк комплекс от биологично активни естествени вещества и съдържа два пъти повече антиоксиданти от светлата бира. При умерена консумация тези качества на тъмното пиво го правят особено подходящо за балансирания режим на хранене през зимните месеци.

Оригинален и забавен акцент на Есенния бирен салон беше организираното кулинарно състезание, в което взеха участие гости на събитието. Те бяха разделени на два отбора, Шумери и Вавилони, според имената на древните народи, които първи са приготвяли пиво. В отбора-победител Шумери дейно участие и завидни кулинарни умения прояви и представител на Агромедия Груп - нашият колега Валери Станев. Участниците в надпреварата проявиха невероятна креативност и подготвиха ястия с мус от бира с патешки дроб, мус от бира с фреш от грейпфрут, зелени подправки, хамон иберико, нахут, печени чушки, маслини, хумус, свинско бон филе, пилешко филе, сушени плодове, синьо сирене, сметана. И всичко това върху хлебни канапета, замесени с пиво. Така традиционният и „течният” хляб се сляха. Победителите получиха специален сертификат за майстор на бирения вкус, а гостите нямаха търпение да пробват рецептите в домашна обстановка. Наздраве и на Вас!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.