1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Натравянето с храна на децата в Кюстендил е причинено от лоша хигиена

Натравянето с храна на децата в Кюстендил е причинено от лоша хигиена

Някой от персонала в кухнята на хотела е бил заразен със стафилококи

Някой от персонала в кухнята на хотела в Кюстендил, където бяха натровени с храна 40 деца наскоро, е бил заразен със стафилококи, кихнал е върху храната и така я е заразил. Това е най-вероятната причина за заразата според заместник-директора на Агенцията за безопасност на храните Тенчо Тенев. Той обясни в сутрешния блок на Би Ти Ви, че в допълнение явно храната е престояла часове наред извън хладилника и затова бактериите са имали възможност да отделят токсини, които на практика причиняват заразата.

Собствeникът на хотела Иван Лесов коментира, че нито един факт не доказвал причинно-следствена връзка между действия или бездействия на персонала и натравянето на децата. Той поръчал независима експертиза и според нея не самите стафилококи, а именно токсините са причинители. Те обаче не били изследвани при проверката на държавните органи и затова тя била със съмнителни изводи.

Ангел Кунчев, началник отдел "Надзор над заразните болести" в Министерството на здравеопазването посочи, че независимо какво препоръчва европейското законодателство, българското изрично посочва, че в храната не трябва да има стафилококи и това слага край на спора.

Още през втория ден след инцидента пък било доказано, че откритите в храната, у децата и персонала стафилококи са от един и същ вид. Той допълни, че между 10 и 20 процента от хората са носители на стафилококи, които попадат върху ръцете, които ако не се мият са идеален преносител на заразата. Кунчев обясни, че в този смисъл подобен инцидент може да стане навсякъде като е достатъчно един немарлив служител да си избърше носа и после да не си измие ръцете.

Собственикът на хотела настоява, че по данни на лекаря, който работи в базата за настаняване, една от учителките на децата имала признаците на отравянето още с пристигането си. Това се наблюдавало и при едно от децата преди инцидента.

Ако персоналът в кухните на заведенията за обществено хранене не си мие ръцете поне по 20 пъти на смяна, значи се създават реални условия всякакви бактерии, включително и стафилококи, да се пренасят върху храната. За това помага и оставянето й извън хладилните помещения за часове наред, посочиха Тенев и Кунчев.

Предстои да бъдат предложени промени в наредбата за хигиената на персонала по заведенията, така че прегледите им да включват и такива за стафилококи и те да се правят всяка година, съобщи още Тенчо Тенев. "Но преди всичко управителите трябва да следят спазването на личната хигиена на целия персонал, няма друг механизъм за контрол", допълни той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.