Някой от персонала в кухнята на хотела е бил заразен със стафилококи
Някой от персонала в кухнята на хотела в Кюстендил, където бяха натровени с храна 40 деца наскоро, е бил заразен със стафилококи, кихнал е върху храната и така я е заразил. Това е най-вероятната причина за заразата според заместник-директора на Агенцията за безопасност на храните Тенчо Тенев. Той обясни в сутрешния блок на Би Ти Ви, че в допълнение явно храната е престояла часове наред извън хладилника и затова бактериите са имали възможност да отделят токсини, които на практика причиняват заразата.
Собствeникът на хотела Иван Лесов коментира, че нито един факт не доказвал причинно-следствена връзка между действия или бездействия на персонала и натравянето на децата. Той поръчал независима експертиза и според нея не самите стафилококи, а именно токсините са причинители. Те обаче не били изследвани при проверката на държавните органи и затова тя била със съмнителни изводи.
Ангел Кунчев, началник отдел "Надзор над заразните болести" в Министерството на здравеопазването посочи, че независимо какво препоръчва европейското законодателство, българското изрично посочва, че в храната не трябва да има стафилококи и това слага край на спора.
Още през втория ден след инцидента пък било доказано, че откритите в храната, у децата и персонала стафилококи са от един и същ вид. Той допълни, че между 10 и 20 процента от хората са носители на стафилококи, които попадат върху ръцете, които ако не се мият са идеален преносител на заразата. Кунчев обясни, че в този смисъл подобен инцидент може да стане навсякъде като е достатъчно един немарлив служител да си избърше носа и после да не си измие ръцете.
Собственикът на хотела настоява, че по данни на лекаря, който работи в базата за настаняване, една от учителките на децата имала признаците на отравянето още с пристигането си. Това се наблюдавало и при едно от децата преди инцидента.
Ако персоналът в кухните на заведенията за обществено хранене не си мие ръцете поне по 20 пъти на смяна, значи се създават реални условия всякакви бактерии, включително и стафилококи, да се пренасят върху храната. За това помага и оставянето й извън хладилните помещения за часове наред, посочиха Тенев и Кунчев.
Предстои да бъдат предложени промени в наредбата за хигиената на персонала по заведенията, така че прегледите им да включват и такива за стафилококи и те да се правят всяка година, съобщи още Тенчо Тенев. "Но преди всичко управителите трябва да следят спазването на личната хигиена на целия персонал, няма друг механизъм за контрол", допълни той.