1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Националната кампания „Не сипвайте сол в здравето си" ще премине днес през Търговище

Националната кампания „Не сипвайте сол в здравето си" ще премине днес през Търговище

В града ще бъдат прожектирани филми за ограничаване на консумацията на готварска сол

„Не сипвайте сол в здравето си" - това е мотото на националната кампания, която ще премине днес през Търговище. На площада пред Драматичния театър в града ще бъдат прожектирани филми за ограничаване на консумацията на готварска сол. Организаторите ще разпространяват листовки и брошури за рисковете и последствията от прекомерната употреба на сол, предаде Дарик радио.

В следобедните часове в четвъртък ще бъда проведена и информационна среща за намаляване на употребата на готварска сол до здравословните граници.

Статистиката показва, че в България консумацията на сол е двойно по-висока от горната граница за безопасен прием, определена на 5 грама дневно. Тя достига средно 10-14 грама, а в някои региона на страната - 18-20 грама. Така страната се нарежда на второ място по консумация на сол в света.

В същото време повече от 2 500 000 българи над 25-години имат повишени стойности на кръвното налягане. А България е сред страните с най-висока заболеваемост и смъртност от  сърдечносъдови заболявания.

Срещата е част от национална кампания, която ще се разгърне в 19 града на страната. Организатори са Министерството на здравеопазването, община Търговище, РЗИ в града и „Медия Експерт Груп 2011".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.