1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Националната кулинарна купа ще се проведе в Пловдив на 13 и 14 май

Националната кулинарна купа ще се проведе в Пловдив на 13 и 14 май

Най-голямото кулинарно състезание у нас се организира от Българска асоциация на професионалните готвачи

Потомственият готвач Пламен Петров, чиято ястия са опитвали Тодор Живков, Марая Кери, Румениге, Аертон Сена и други знаменитости, ще бъде член на журито по време на надпреварата за Националната кулинарна купа 2011, съобщиха от пресцентъра на Международния панаир в Пловдив. Сред петимата майстори, оценяващи уменията на състезателите, е и бившият главен готвач на националния отбор по футбол Георги Георгиев.

6 отбора и 14 индивидуални претенденти ще мерят сили, за да спечелят Националната купа. Те ще сътворяват своите шедьоври на 13 и 14 май в Международен панаир Пловдив. Най-голямото кулинарно състезание у нас се организира от Българска асоциация на професионалните готвачи (БАПГ) със съдействието на Международен панаир Пловдив, а партньор на събитието е Съветът по туризъм в града.

Тази година за първи път в програмата се включва категория „Карвинг“ с подкрепата на Българската асоциация по карвинг. Скулптури от плодове и зеленчуци ще правят 8 състезатели. Те ще имат на разположение 3 часа, за да изваят своите творби.

Отборите и индивидуалните състезатели ще минат през два кръга. В първия ще подготвят по свои рецепти меню от предястие, основно ястие и десерт за 120 минути. Вторият се нарича „Черна кутия“, защото ще получат кашонче с продукти, от които само за един час трябва да направят предястие и основно блюдо. Добавено и още едно предизвикателство – миниконкурс за перфектно разрязване на сьомга на филета, съобщиха от БАПГ.

Сладкарите ще представят експонат с височина над 60 сантиметра, торта и плато с петифури. Млади кулинари на възраст до 19 г. също ще могат да демонстрират уменията си пред журито, чиито членове са носители на медали и отличия от международни състезания.

Те ще спазват правилата на Световната асоциация на готварските гилдии (WACS). Целта на конкурса е да демонстрира таланта на най-добрите майстори кулинари в България, обясниха от БАПГ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.