1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Най-добрата риба за зимата е херингата

Най-добрата риба за зимата е херингата

Снимка:

Редовната й консумация помага да намалите "лошия" холестерол и заздравява стените на кръвоносните съдове

С идването на зимата много хора инстинктивно посягат към мазната храна, за да компенсират загубата на енергия. Учените установили, че за тази цел най-полезна е херингата, която съдържа полезни мастни киселини, които подобряват жизнените функции на организма, отбелязва БГНЕС.

Група шведски учени от Технологичния университет в Гьотеборг, ръководени от Хелън Линквист, открили, че херингата има много полезни свойства. Този вид риба защитава от атеросклероза и предпазва сърдечно-съдовата система. В изследването участват група доброволци, които се хранили със 150 грама филе от херинга пет пъти седмично. Специалистите внимателно наблюдавали здравето им и установили, че ефектите са изключително благоприятни за организма.

Редовната консумация на херинга помага да намалите "лошия" холестерол и заздравява стените на кръвоносните съдове. Това означава значително намаляване на риска от сърдечни проблеми и атеросклероза.

Според специалистите месото от херинга може да замени някои от най-скъпите риби като сьомгата. Херингата е почти толкова полезна, а заради достъпната цена може да се яде всеки ден.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.