1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Най-добрите български готвачи се включват в надпреварата за Националната кулинарна купа

Най-добрите български готвачи се включват в надпреварата за Националната кулинарна купа

Състезанието се провежда днес в Международния панаир Пловдив

Най-добрите български готвачи се включват в надпреварата за Националната кулинарна купа, която се провежда днес в Международния панаир Пловдив.

Претендентите са 40, а общо във всички категории ще участват над 60 конкуренти, съобщи Иван Манчев, вицепрезидент на Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ).

Петото издание на конкурса продължава и утре, а темата му тази година е "Български подправки". В първия кръг майсторите трябва да приготвят тристепенно меню. Финалистите отиват на втория тур, наречен "Черна кутия", тъй като ще получат продуктите в запечатани кашони и трябва от тях да сътворят ястия. Надпреварата се провежда и журира при стриктно спазване на правилата на Световната асоциация на готварските гилдии, уверяват от БАПГ. Победителите ще спечелят титлите "Готвач на България 2012" и "Кулинарен отбор на България 2012".

Новост е категорията "Пицар и готвач – отборно". В нея по двойки ще работят заедно готвач и пицар. Такава е традицията в Италия, от където е заимствана идеята. Отделно има и категория "Пицар на България".

По време на Националната кулинарна купа 2012 ще се проведат конкурси "Най-добър млад готвач", "Най-добър млад хлебар-сладкар" и "Най-добър млад сервитьор", организирани от Министерството на образованието, младежта и науката в рамките на ІV Панорама на професионалното образование. В тях ще участват над 20 младежи.

Една от най-атрактивните категории е карвингът – художествена обработка на плодове и зеленчуци, от които се получават различни фигури и композиции. Сръчност и точност изисква и дисциплината "Филетиране на сьомга", а най-добрият ще представи България на международно състезание в Норвегия. Умения и фантазия ще покажат състезателите, конкуриращи си за титлата "Сладкар на България 2012".

Целта на конкурса "Национална кулинарна купа" е да демонстрира таланта на най-добрите майстори, които създават своеобразни стандарти за кулинария в нашата страна, обясниха от БАПГ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.