1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Най-малко с 33 на сто ще поскъпне кафето от автомат

Най-малко с 33 на сто ще поскъпне кафето от автомат

Увеличението ще засегне милион и половина българи

Най-малко с 33 на сто ще поскъпне кафето, което се продава в машини. Увеличението ще засегне милион и половина българи, които ежедневно ползват услугите на т.нар. вендинг автомати. Това предупредиха от Българската вендинг асоциация.

Цената на кафето от машина ще скочи заради промени в изискванията към автоматите. До края на октомври всички автомати на самообслужване трябва да бъдат оборудвани с фискални устройства, които трябва да бъдат свързани дистанционно с НАП и да подават в агенцията информация за дневните си обороти. Това гласят последните промени на Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти.

След 31 октомври продажбата на услуги с развлекателен характер и на всякакви стоки посредством автомати за самообслужване трябва задължително да бъдe регистрирана и отчетена на фискално устройство. Издаването на хартиена касова бележка от тези устройства не е задължително, но фискалният бон трябва да се визуализира на екрана на автомата и да се пази в електронната му памет.

От Българската вендинг асоциация са подали жалби във Върховния административен съд срещи промените в Наредба Н-18, разкри пред Дарик Стойко Петков, член на Управителния съвет на Българската вендинг асоциация. Кратките срокове за оборудване на кафе автоматите с фискални устройства са пречка пред бизнеса. Друг проблем е цената на един такъв апарат - около 200 лева. Някои от производителите на фискални устройства са разработили модели, подходящи за вендинг автомати. При тестовете устройствата обаче давали различни грешки, обясни Стойко Петков.

Навсякъде в Европа подобен въпрос е повдиган, но след задълбочени проучвания, експертизи и анализиране на ефектите, навсякъде е спиран, отбеляза Петков. Неговите наблюдения показват, че в останалите европейски държави вендинг автоматите не издават касови бележки, но имат достатъчно надеждна фискална памет. Тя може да генерира отчет чрез включен към машината принтер, или мобилно устройство.

Кафето от автомат не е най-предпочитаният начин за покупка, но динамичните и активни хора не могат да отделят по половин час за пиене на кафе в заведение и да платят пет пъти повече, смята Петков, който е управител на една от най-големите родни фирми в този бранш.

Вендинг автоматите в България са около 30 000, предимно за продажба на кафе. Средният оборот от една кафе машина е около 300 лева. На добри локации един кафе автомат може да реализира и 1000 лева оборот месечно.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.