1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Нездравословната храна влияе отрицателно върху работата на мозъка

Нездравословната храна влияе отрицателно върху работата на мозъка

Това показват изследвания на учени от университета на австралийския щат Южен Уелс

Нездравословната храна като фастфуд влияе отрицателно върху работата на мозъка, показват изследвания на учени от университета на австралийския щат Южен Уелс. Плъховете, на които била давана такава храна, получавали възпаление на хипокампа – област от мозъка, която е свързана с пространствената памет. В продължение на седмица група плъхове биха хранена с мазнини и захар и в резултат паметта им рязко се влошила, разказва изданието Medical Xpress.

Друга група гризачи в продължение също на една седмица била държана на по-здравословна диета, но пък била поена с напитки с високо съдържание на захар. При тях когнитивните способности също се влошили. При това процесът се оказал необратим – дори след преминаването към здравословна храна мозъкът на плъховете не могъл да възстанови предишните си способности в пълен обем, отбелязва БГНЕС.

Ръководителката на проекта проф. Маргарет Морис твърди, че същото се получава и с човешкия организъм при използването на фастфуд. Тя подчертава, че досега на науката не е било известно отрицателното въздействие на този вид храна върху мозъка – знаело се въздействието изобщо върху организма. При това разрушителното действие на фастфуда протичало много бързо, което е било учудващо за учените.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.