1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Незначително покачване на цените на слънчогледовото олио отчитат от ДКСБТ

Незначително покачване на цените на слънчогледовото олио отчитат от ДКСБТ

Цените на едро се движат в границите от 2,75 лв./литър до 3,12 лв./литър

По данни на ДКСБТ през периода 19 – 26 септември 2012 г. се наблюдава незначително покачване на цените на рафинираното слънчогледово олио.

През изтеклата седмица слънчогледовото олио се предлага на едро на цена средно 2,91 лв./литър, с 0,3% по-висока спрямо предходната седмица. По области, цените на едро на олиото се движат в границите от 2,75 лв./литър (Плевен и Шумен) до 3,12 лв./литър (Разград). В по-голямата част от областите се регистрират леки седмични ценови отклонения, в интервала от -1,7% (Силистра) до +3,1% (Смолян).

Средно за страната, цената на слънчогледовото олио в големите търговски вериги (ГТВ) също бележи незначително седмично покачване - с 0,3%, до 3,09 лв./литър. В големите супермаркети олиото продължава да се търгува в ценовия диапазон от 2,91 лв./литър (Перник) до 3,20 лв./литър (Кърджали). Само в две области се регистрира изменение на цените спрямо предходната седмица - повишение с 4,9% в София и понижение с 1,6% в Хасково.

Средната цена на дребно на рафинираното олио в другите търговски обекти (ДТО) е 3,22 лв./литър, с близо 1% по-висока в сравнение с предходната седмица. По области, цените в тези магазини варират от 3,02 лв./литър (Перник) до 3,40 лв./литър (Враца и Монтана). В десет области се наблюдава изменение на ценовите стойности, като при всичките е налице леко поскъпване на продукта, в рамките на 0,5% (Благоевград) - 5,5% (Плевен).

Средно за страната, цените на рафинираното олио в по-малките магазини са по-високи от тези в останалата магазинна мрежа с 0,13 лв./литър, като тази разлика е най-голяма във Враца и Монтана (0,31 лв./литър). Изключение е област София, където средната цена на олиото в ГТВ е по-висока от тази в по-малките магазини с 0,01 лв./литър.

Най–голям марж между цените на едро и цените на дребно се наблюдава в Плевен - 0,40 лв./литър за ГТВ и 0,63 лв./литър за ДТО. В областите Разград и Благоевград цените на дребно в големите супермаркети са малко по-ниски от тези на едро, съответно с 0,03 лв./литър и 0,01 лв./литър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.