1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Незначително понижение бележат цените на рафинираното слънчогледово олио

Незначително понижение бележат цените на рафинираното слънчогледово олио

Средната цена на едро за страната намалява с 0,3% спрямо предходния седмичен период

По данни на ДКСБТ през периода 28 ноември – 5 декември 2012 г. средните за страната цени на едро и на дребно на рафинираното слънчогледово олио бележат незначително понижение.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за страната намалява с 0,3% спрямо предходния седмичен период, до 2,85 лв./литър. Предлагането на продукта на борсите е в ценовия диапазон от 2,53 лв./литър (Хасково) до 3,05 лв./литър (Варна и Разград). В почти всички области се отчитат седмични ценови колебания в двете посоки, в границите от -3,4% в Хасково, където е регистрирана най-ниската стойност за периода, до +5,2% във Варна.

Цените на рафинираното олио в големите търговски вериги (ГТВ) се движат в интервала от 2,89 лв./литър (Пловдив) до 3,19 лв./литър (Пазарджик). В 8 областни центъра се отчита седмично понижение на цените в рамките на 1 – 6,9%, най-чувствително в София. В други две области – Бургас и Варна, е налице поскъпване на продукта съответно с 6,3 и 4,3%. В резултат, средната стойност за страната намалява с 0,5% спрямо предходната седмица, до 3,06 лв./литър.

Средната цена на дребно на олиото в другите търговски обекти (ДТО) е 3,27 лв./литър, с 0,4% по-ниска спрямо предходния седмичен период. За поредна седмица цените на продукта в този тип обекти остават в границите от 3,02 лв./литър до 3,68 лв./литър, като отново най-ниските стойности са отчетени в Перник, а най-високите - в Смолян. Движение на цените през изминалата седмица се регистрира само в три области – повишение с 1,5% в област Благоевград и понижение в областите Видин и София, съответно с 1,6% и 9,4%.

Средно за страната, цените на дребно на слънчогледовото олио са по-високи от цените на едро с 0,21 лв./литър за ГТВ и с 0,42 лв./литър – за ДТО. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена в Плевен за големите супермаркети - 0,49 лв./литър и в Хасково за по-малките магазини - 0,79 лв./литър. Изключение са областите Варна и Русе, където цените на едро на олиото са по-високи от тези в ГТВ съответно 0,02 и 0,04 лв./литър

Цените на олиото в по-малките магазини са средно с 0,21 лв./литър по-високи от тези в големите супермаркети, като разликата достига до 0,46 лв./литър в Пловдив.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.