1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Ню Йорк въведе знак "Внимание, солени храни!"

Ню Йорк въведе знак "Внимание, солени храни!"

Градската управа има амбицията да изгради здравословна култура на хранене

Ню Йорк стана първият американски град, който въведе предупредителен знак за солени храни в ресторантите. Символът показва,  в конкретните заведения се предлагат храни с високо съдържание на сол. Градската управа има амбицията да изгради здравословна култура на храненея, съобщава Reuters.

Правилото влезе в сила на 1 декември. Емблемата със солницата ще бъде поставена до някои видове сандвичи, салати и други предложения в менютата, при храни, които надвишават препоръчителния здравословен дневен лимит от натрий за човека. Според експерти той е 2,3 грама. Това е около една чаена лъжичка сол дневно.

Здравни наблюдатели твърдят, че американците консумират твърде много сол и това повишава риска от високо кръвно налягане и сърдечни проблеми. Смята се, че средностатистическият американец приема по около 3,4 грама сол дневно. Защитници на общественото здраве в САЩ отдавна предприемат мерки за намаляване на това количество.

Знакът за солта е последно развитие в поредица от инициативи за регулиране на вредните храни на градската управа на Ню Йорк. По-рано тя наложи ресторантите да посочват брой калории на ястията в менютата си. Освен това се опита и да намали размера на някои продавани газирани напитки със съдържание на захар, но този експеримент се оказа неуспешен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.