1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Нова кланица се изгражда в пловдивското село Войводиново

Нова кланица се изгражда в пловдивското село Войводиново

Тя ще може да обработва 200 броя свине и 100 броя едри преживни животни на ден

Нова кланица за червени меса се изгражда в пловдивското село Войводиново. Тя е модернизиран разширен вариант на сега съществуващото предприятие за производство и доставка на свежо месо, собственост на “Унитемп” ООД. Това съобщи представителят на дружеството Георги Петров по време на кръгла маса на тема “Хранителна и преработвателна промишленост и зeмеделие” в рамките на международния икономически форум “Марица”, който се проведе в Международен панаир-Пловдив.

Кланицатата ще може да обработва 200 броя свине и 100 броя едри преживни животни на ден, съобщава регионалният вестник "Марица". Предстои да се разкрият 30 нови работни места, с което служителите на дружеството ще станат 150 души. Инвестицията в новия обект е в размер на 2 милиона евро.

Зам.-кметът на община “Марица” Стефан Цанков коментира, че кланицата във Войводиново ще възроди животновъдството не само в региона, но и в страната, тъй като ще се е гарант за пазара на българските производители.

Месопреработвателният сектор у нас ще може да прилага иновативна технология за обработка на колбаси, която изключва използването на "Е"-та. Тя се разработва в Университета по хранителни технологии (УХТ). Това обяви доц. д-р инж. Пантелей Денев, зам.-ректор по научната част. Той обясни, че каротиноидният пигмент ликопен, който се извлича основно от доматите, е идеален заместител на изкуствените консерванти и оцветители, с които сега се пълнят саламите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.