1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Нова Зеландия слага край на продажбите на тютюн

Нова Зеландия слага край на продажбите на тютюн

Целта е да се оформи поколение, което никога не е имало досег с тютюна

Драстични мерки против тютюнопушенето предприема Нова Зеландия. Правителството подготвя закон, който ще забрани продажбата на цигари на всички, родени след 2004 година.
 
В повечето страни от Европейския съюз, както и на други места по света, за да си купиш тютюневи изделия, трябва да си навършил 18 години. Тази долна възрастова граница трябва да предпази децата и юношите от вредното влияние на цигарите. В Нова Зеландия това явно не е достатъчно. Тамошните власти смятат да забранят продажбите на тютюн не само на сегашните непълнолетни, но и да ги изключат от кръга на купувачите дори когато навършат 18.
 
Целта е да се оформи поколение, което никога не е имало досег с тютюна, се казва в правителствен документ, цитиран от новозеландски и британски медии. Ако законът бъде приет и влезе в сила на 1 януари 2022 година, това означава, че лица, които към тази дата са под 18-годишна възраст, никога в живота си няма да имат правото легално да си купуват цигари в страната.
 
Зад законопроекта стои стратегията "Нова Зеландия без тютюнев дим", като правителството на Джасинда Ардерн си е поставило амбициозната цел това да стане до 2025 година. Данни на здравното ведомство показват, че в непосредствена близост до училищата има средно по 6 магазина, продаващи тютюневи изделия. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.