1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Ново проучване за Е122 в храните

Ново проучване за Е122 в храните

EFSA прецизира оценката за експозицията на кармоизин

Европейската агенция по безопасност на храните - EFSA направи ново изследване за съдържанието и допустимите дневни дози в храните на оцветителя кармоизин(азорубин), познат като Е122. Проучването показва, че съдържанието на оцветителя не надхвърля препоръчаните дневни дози в продуктите.

Предишно изследване от 2009 г. препоръчва средно и максимално допустими дневни дози за възрастни и деца. В новото проучване са използвани нови научни методи. Обработени са данни, предоставени както от производителите на храни, така и аналитични данни от държавите-членки на ЕС. Информацията е много близка до действителните нива на съдържание на E122 в храните, които се  консумират. Събирането на данни и анализът започват през 2013 г.

В резултат на новия анализ, EFSA прецизира оценката за експозицията на кармоизин. Препоръчаните средни и максимални дози са подобни на тези при предходното изследване за всички групи от населението. Експертите отбелязват, че средната дневна доза за бебета и деца до 10 години не бива да надвишава 4 мг на 1 кг телесно тегло.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.