1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. НСИ: Производствените цени на храните са нараснали на вътрешния пазар с 8.3% за година

НСИ: Производствените цени на храните са нараснали на вътрешния пазар с 8.3% за година

Снимка:

Напитките са поскъпнали с 6.7%

Производствените цени на храните са нараснали на вътрешния пазар с 8.3% за година, напитките са поскъпнали с 6.7%, кожените изделия - с 6.5%, електрониката - с 5.3%. Това сочат данните за движението на производствените цени през януари 2013 г. спрямо същия месец на миналата година, оповестени от Националния статистически институт. 

Намаление на цените НСИ отчита при производството на основни метали - с 3.4%, и при производството на лекарства - с 1.5%.

За година производствените цени нарастват с 2.6% като в енергетиката процентът е най-голям - 5.8%. В преработващата промишленост поскъпването е с 1.1%, а в добивната НСИ отчита намаление от 1.4%. Сравнението с декември 2012 г. обаче сочи спад на производствените цени с 0.8%. Най-голямо е поевтиняването в енергетиката - с 1.6%, където цената на природния газ падна от 1 януари. Спадът за месец в добивната промишленост с 1%, а в преработващата - с 0.4%. 

Спрямо декември най-голямо е поевтиняването в производството на основни метали - с 0.9%, в хартиената индустрия - с 0.5%, в текстилната - с 0.4%. Вдигат се цените в производството на превозни средства - с 1.7%, на каучук и пластмаси - с 1.5%, на храни - с 0.2%.

Общият индекс на цените на производител, който включва не само вътрешния пазар, но и износа, намалява с 0.5% спрямо декември 2012 г. и нараства с 1.8% спрямо година по-рано.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.