1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Няма български оранжерийни домати на пазара

Няма български оранжерийни домати на пазара

Снимка:

За сметка на това е пълно с гръцки, турски и албански, обясниха търговци от тържище “Родопи-95″ край Първенец

Няма български оранжерийни домати на пазара. За сметка на това е пълно с гръцки, турски и албански, обясниха търговци от тържище “Родопи-95″ край Първенец. Краставиците също са преобладаващо вносни. Единствено оранжериите край Петрич продължават да предлагат наши, но те, първо, са по-скъпи и второ, са на привършване, пише agroplovdiv.bg.

Цената да доматите на едро е между 1.90 и 2.30 лева, а на краставиците – от 2.70 до 3.40 лева. Търговците прогнозират, че цените на двата най-купувани зеленчука ще продължат да растат до Нова година.

Изпълнителният директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция Пламен Димитров поясни, че по Коледа няма как да се предлагат наши домати. Причината е в нуждите на растението от светлина, която у нас е недостатъчна по това време на годината. Краставици също не се отглеждат, защото е икономически неизгодно. В началото на януари оранжерийните производители ще заложат семена на първата реколта през 2014 г., която ще е готова през април.

На тържище “Родопи-95″ в момента се пазаруват най-активно мандарините, които са предимно от Китай. Те се продават между 0.80 и 1.40 лева според количеството. Портокалите вървят по-слабо – за 0.70-1.40 лева. Бананите са 1.70-2.20 лева.

Българските картофи се борят за купувачи измежду огромен внос на белгийски, немски, френски и полски. Едровите цени са 0.60-0.65 лева. така наречените “мити картофи” са от Франция и са по-скъпи – 1.10 лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.