1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Няма основания за поскъпване на свинското месо у нас

Няма основания за поскъпване на свинското месо у нас

Това заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев

Няма основания за поскъпване на свинското месо у нас, при положение че последните данни показват повишение на цената с около 21% на годишна база. Това коментира за председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев, цитиран от Радио „Фокус”.

По думите му, това би трябвало да бъде края на повишението, защото в световен мащаб свинското месо е поскъпнало едва с 0,5%, като в същото време не се отчита дефицит. „След като телешкото месо поскъпна през годината със 17%, вече се отчита поевтиняването му”, каза Стойчев.

Според него, цените на стоките у нас следват световните, както и би трябвало да бъде. „Има обаче един елемент, който в България е много ясно забележим. Поради ниското потребление нашият пазар е много реактивен, когато трябва да връща цената назад. Когато става въпрос за вдигане на цената, нашите месопреработватели, още преди да започне покачването в световен мащаб, заговориха сериозно за това. Аз съм съгласен, че месото на световните пазари беше започнало да поскъпва. Но когато става въпрос за връщане на цената, това става много бавно, защото потребителят някак свиква да купува на високата цена и когато тя тръгне надолу, той много бързо се отказва да я коментира”, заяви той.

Едуард Стойчев каза още, че най-рано до пролетта не се очаква понижение в цените на зеленчуците, основно домати и краставици. Той отбеляза също, че България от традиционен износител на картофи се е превърнала в нетен вносител. „Правителството прави всичко възможно да съживи този отрасъл, но въпреки това доплащанията няма да стигнат за всички”, отбеляза Стойчев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.