1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Oбжалването на класирането в обществената поръчка за доставка на храни за бедни ще забави част от договорите

Oбжалването на класирането в обществената поръчка за доставка на храни за бедни ще забави част от договорите

По информация на БЧК тази година пакети с храна ще получат 331 500 души

Oбжалването на класирането в обществената поръчка за доставка на храни за бедни няма да спре подписването на договорите с изпълнителите, но ще забави част от тях. Това стана ясно от решения на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която е определила предварително изпълнение на договорите, независимо че ще направи исканата проверка дали класирането е направено според правилата, пише "Капитал дейли". През тази седмица се очаква да бъдат подписани договорите за доставки на спагети, вафли, конфитюр, картофено пюре и ориз, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие". Това ще стане, след като избраните компании внесат банковите си гаранции.

Класирането е приключено

За подписването на договорите за шест от позициите от поръчката обаче ще се чака влизането в сила на определението на КЗК. То дава право да се започне изпълнение на поръчката, независимо че има образувани производства пред Върховния административен съд, посочиха от фонд "Земеделие". Засегнатите компании имат право да обжалват определенията на КЗК, но това няма да спре подписването на договорите. Антимонополната комисия е прекратила производствата по жалбите на "Захарен комбинат Пловдив", "Чех Йосиф Новосад" и "Панда-ИП", а без уважение е оставена тази на "Зенит 2010". Тъй като всяка от оплакващите се компании е участвала за доставка на няколко различни храни, се получава забавяне в договорите на над половината от тях – брашно, захар, олио, фасул, леща и мед. С изключение на "Зенит 2010" останалите податели на жалби имат спечелени позиции по тази поръчка, но са изгубили други.

Месеци закъснение

Според Закона за обществените поръчки възложителят трябва да сключи договор до месец след влизането в сила на определението за КЗК, което е издадено на 17 юли. Преди това обаче текат 14-те дни за обжалване. Забавеното подписване на договорите означава, че хората с ниски доходи, самотните родители и възрастните няма да получат навреме първите пакети с храни по тазгодишната програма. По план първият транш трябваше да е през юли, а следващите – през септември и октомври. След първоначалното класиране от БЧК, която ще разпределя продуктите, обясниха, че ако няма забавяне заради обжалвания, най-рано към края на август може да започне раздаване. Най-вероятно обаче това няма как да се случи. По информация на БЧК тази година пакети с храна ще получат 331 500 души. Тази година обществената поръчка за доставка на храни се радваше на висок интерес – първоначално документи подадоха 30 кандидата, голяма част от които са производители на храни. На различни етапи отпаднаха 9 от тях, а до крайното класиране достигнаха десет доставчика за 11 позиции. Общият бюджет на програмата за помощи, който се отпуска от ЕС, през тази година е 36.5 млн. лв. От тях 526 хил. лв. са за транспортни разходи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.