1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Официално представят кулинарния пътеводител за Източните Родопи

Официално представят кулинарния пътеводител за Източните Родопи

Снимка:

Инициативата е организирана от българско-холандския проект "Новото тракийско злато"

Представете си, че тръгвате на пътешествие, но не водени от желание да се насладите на неустоими природни гледки или архитектурни забележителности. Представете си, че се оставите да ви води кулинарният ви нюх. И ако се решите на подобно предизвикателство, може би новото издание "Кулинарен пътеводител за Източните Родопи" ще ви свърши добра работа.

В него са събрани информация и рецепти за гюзлеми, заешка баница, пълнена тиква със заек, кокошка в катми, крукмач и масленица.

Първата по рода си книга е събрала 28 рецепти на типични и популярни ястия от района на Източните Родопи. Пътеводителят дава също и информация за съставките за ястията, както и къде могат да се купят от биологични производители в региона. Приложен е и списък на подбрани туристически места в Източните Родопи – хотели, къщи за гости и ресторанти, които могат да предложат тези ястия.

Кулинарният пътеводител за Източните Родопи е плод на няколкогодишна работа на координатора по биоземеделие доц. Владислав Попов в сътрудничество с негови колеги по проекта "Новото тракийско злато".

Официалното представяне на книгата ще е в Дните на кулинарията с био- и местни продукти от Източните Родопи на 7, 8 и 9 юни в София и в с. Горно поле, община Маджарово. Инициативата е организирана от българско-холандския проект "Новото тракийско злато" (НТЗ). По време на  кулинарните дни холандските шеф-готвачи Ерик ван Велувен и Каролина Верхувен в партньорство с български колеги от "Соул кичън" ще направят презентации, ще подготвят и демонстрират здравословни ястия, приготвени с биологични и източнородопски продукти и ще ги предложат за дегустация на гостите, пише "Дневник".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.