1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Около 400 000 тона храна годишно ще се дарява на Българската хранителна банка

Около 400 000 тона храна годишно ще се дарява на Българската хранителна банка

Снимка:

С продуктите ще се подпомагат хора в нужда

Около 400 000 тона храна се изхвърля в България за една година. Това количество вече ще се дарява на Българска хранителна банка, чийто официален старт бе даден днес в Елин Пелин. Банката ще приема храни от фирми производители или търговци, които искат да помогнат или по някаква причина смятат, че имат излишък от хранителни продукти. С продуктите ще се подпомагат хора в нужда.

Основно подпомагани групи са самотни майки с деца, институционализирани деца, възрастни хора с ниски доходи и бездомни, каза още изпълнителният директор на БХБ Марина Бракалова, цитирана от агенция КРОСС.

Хранителната банка не дарява директно. Тя е свързващо звено между организациите. Дарената храна се предоставя на организации, които имат условия да я приемат и разпределят към нуждаещите се, каза още Бракалова.

Тя бе категорична, че качеството на съхраняваната храна ще бъде добро. То ще съответства на качеството, което всички ние сме свикнали да търсим в магазините. Приемаме храна в срок на годност, която не е с нарушена цялост и отговаря на всички хигиенни изисквания, подчерта Бракалова.

Банката работи оперативно от два месеца. Досега фирмите, които редовно даряват храна, са четири, каза още изпълнителният директор на БХБ. Бракалова допълни, че до момента са дарени около 32 000 кг храна, които са достигнали до близо 2 000 човека, а около 800 кг храна ще отпътуват от БХБ до пет организации в София.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.