1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Около 86% от храната по програма "Благотворителност" е раздадена

Около 86% от храната по програма "Благотворителност" е раздадена

Снимка:

България получи 34 милиона лева от ЕС, за да осигури 16 хиляди тона храни от първа необходимост

Около 86% от храната за бедни е раздадена дни преди приключването на срока за последния втори транш от програма "Благотворителност", съобщиха за "Сега" от Българския червен кръст (БЧК). България получи 34 милиона лева от ЕС, за да им осигури 16 хиляди тона храни от първа необходимост. По време на тази кампания хората, имащи право на помощите, са над 331 хиляди. Миналата година подпомогнатите бяха 308 хиляди.

Продуктите от втория транш се раздават от 2 декември до 15 януари. Първият транш бе в периода от 2 до 31 октомври. Хората, които тогава не са взели своите пакети с храна, могат да получат цялото полагащо им се количество продукти по време на второто раздаване, обясниха от БЧК. От Държавен фонд "Земеделие", който организира набирането на храните за кампанията, казаха, че има различни причини част от количествата да не са раздадени на социално слабите. "Това са миграция, неявяване на лицата да си получат помощите, смърт (значителен брой от хората са в преклонна възраст), липса на интерес към помощите", казаха от Фонда.

Пред "Сега" Гинка Луджева, директор "Връзки с обществеността и фондонабиране" в БЧК, обясни, че още е рано да се каже колко от пакетите ще останат непотърсени. "Забелязваме, че при първия транш хората подхождат по-лежерно и взимат пакетите си едва при второто раздаване", каза Луджева. От Държавен фонд "Земеделие" пък обясниха, че непотърсените пакети ще бъдат разпределени на домове за стари хора, помощни училища, центрове за хора с увреждания, социални патронажи, защитени жилища и др.

От БЧК признаха, че има проблем с раздаването на хранителни продукти на инвалидите и самотните хора, които не могат сами да занесат продуктите до дома си. Те обаче са намерили решение. "Когато тези хора ни се обадят, доброволци от БЧК разнасят пакетите по домовете им след приключването на работното време в пунктовете", обясни Гинка Луджева.

В предни години програмата бе съпътствана от скандали около избора на фирмите, които печелят поръчките за различните видове храни, около прекалено завишени цени и ниско качество на продуктите. През тази година тя се забави с повече от месец заради обжалване на резултатите от търговете.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.