1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Опаковка предупреждава, че храната е развалена

Опаковка предупреждава, че храната е развалена

Сензорен слой регистрира промяната, като променя цвета си

Германски учени са разработили опаковка за хранителни продукти, която предупреждава потребителите, когато опакованата риба или месо започва да се разваля, съобщи ЮПИ.

Сензорен слой, който е създаден в института Фраунхофер и е част от опаковката, може да промени цвета си, за да предупреди купувачите, че хранителният продукт е развален.

Слоят е вкаран във вътрешността на опаковката, където реагира на биогенни амини - молекули, които се произвеждат, когато хранителни продукти, по-специално рибата и месото се развалят. Ако са отделени биогенни амини, това се отчита от цветови индикатор върху сензорния слой и цветът му се променя - от жълт става син, посочва БТА.

"След като концентрацията на биогенни амини е достигнала определено ниво, цветът се променя и предупреждава потребителя. За разлика от срока за годност, промяната на цвета на сензорния слой не е свързана с преценка, а с контрола върху хранителния продукт", заяви Ана Хецингер от института.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.