1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. От 1 януари 2014 година при етикетирането на мляно месо ще има нови изисквания

От 1 януари 2014 година при етикетирането на мляно месо ще има нови изисквания

Регламентът важи само за мляното месо, а не за месните заготовки

Нов регламент на Европейския съюз гласи, че от 1 януари 2014 година при етикетирането на мляно месо ще има някои нови изисквания. Това заяви д-р Диляна Попова, експерт в Асоциацията на месопреработвателите в България, цитирана от Радио „Фокус”.

Тя подчерта, че регламентът важи само за мляното месо, а не за месните заготовки, каквато е каймата. „Когато в магазините си купуваме продукт, на който пише „мляно месо”, след 1 януари 2014 година, върху етикета на опаковката трябва да бъде упоменато процентното съдържание на мазнините и съотношението на колагена и местния протеин. Освен това при етикетирането на мляното месо, вече и на местните заготовки, ще има допълнителен текст, който да посочва, че продуктът трябва да бъде сготвен преди консумация. Разликата между мляното месо и каймата е, че каймата е месна заготовка, в която се допуска да има подправки”.

Диляна Попова каза още, че предприятията от месния бранш са информирани за новия регламент за етикетиране, тъй като изпълнението му е свързано с предварителна подготовка като отпечатване на етикети и осигуряване на финансови средства. Попова обясни, че вече има фирми, които са вкарали новите етикети.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.