1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. От храните през август най-много са поевтинели доматите - със 17.2 на сто

От храните през август най-много са поевтинели доматите - със 17.2 на сто

Това показват данните на НСИ

През август стоките и услугите са поевтинели най-много от началото на годината. Това показват данните на НСИ, според които през месеца се отчита дефлация от 0.6 на сто. Това е шестият месец на отрицателна инфлация от началото на годината, като тя е с най-висока стойност тъкмо през този месец. Спрямо август миналата година отново се отчита дефлация - от 0.7 на сто.

В сравнение с юли най-много са поевтинели дрехите и обувките - с 2.7 на сто, следвани от храните - с 0.8 процента и разходите за развлечение и кулутра - с 0.6 процента.

През месеца повишение на цените се наблюдава при поддръжката на жилищата (наем, обзавеждане и др.) 0 с 1.1 на сто, при транспорта - с 1.5 процента и в здравеопазването - с 0.1 на сто.

От храните през август най-много са поевтинели доматите - със 17.2 на сто, картофите - с 14%, дините и пъпешите - с 14.4 на сто, зелето - с 15.7%, олиото - с 2 на сто. При свинското месо е отчетено повишение на цената от 1.9 процента, при сиренето то е с 1.1 на сто, а при маргарина - с 2.3 процента.

При нехранителните стоки и услуги най-сериозно поевтиняване има при тока - 4.3 на сто, обувките - с 3.7 на сто, облеклото - с 2.3 на сто, туристическите пътувания - с 1.7 процента, хладилниците и фризерите - с 0.9 процента.

Поскъпнали през август са дизеловото гориво - с 1.6 на сто, масовият бензин - с 2 процента, автобусният транспорт - с 0.4 на сто.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.