1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. От търговската мрежа се изтеглят консерви от черен дроб на риба треска

От търговската мрежа се изтеглят консерви от черен дроб на риба треска

Причината е наличието на паразит

Консерви от черен дроб на риба треска с произход Полша се изтеглят от търговската мрежа. Причината е наличието на паразит, съобщи д-р Ивайло Йотов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в град Ловеч.

След подаден сигнал от Областна дирекция по безопасност на храните – град Бургас, за наличие на паразит в консерва от черен дроб на риба треска, бяха взети проби от инспектори на Агенцията, които потвърдиха наличие на паразит с размери 1,5 – 2,5 см. Българска агенция по безопасност на храните разпореди изтегляне на наличните количества консерви от търговската мрежа. Към момента в складовата база, която се намира в град Ловеч, под възбрана са 658 броя консерви.

Вероятността консервата да е опасна за човешкото здраве е нищожна, тъй като е преминала през термична обработка на висока температура. Въпреки това фирмата вносител е започнала процедура по изтеглянето от пазара на цялото количество разпространено в търговската мрежа. За случая е известен и Европейският орган по безопасност на храните, както и фирмата производител.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.