От търговската мрежа се изтеглят консерви от черен дроб на риба треска

Причината е наличието на паразит

Консерви от черен дроб на риба треска с произход Полша се изтеглят от търговската мрежа. Причината е наличието на паразит, съобщи д-р Ивайло Йотов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в град Ловеч.

След подаден сигнал от Областна дирекция по безопасност на храните – град Бургас, за наличие на паразит в консерва от черен дроб на риба треска, бяха взети проби от инспектори на Агенцията, които потвърдиха наличие на паразит с размери 1,5 – 2,5 см. Българска агенция по безопасност на храните разпореди изтегляне на наличните количества консерви от търговската мрежа. Към момента в складовата база, която се намира в град Ловеч, под възбрана са 658 броя консерви.

Вероятността консервата да е опасна за човешкото здраве е нищожна, тъй като е преминала през термична обработка на висока температура. Въпреки това фирмата вносител е започнала процедура по изтеглянето от пазара на цялото количество разпространено в търговската мрежа. За случая е известен и Европейският орган по безопасност на храните, както и фирмата производител.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.