1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Отчита се леко понижение на средната цена на едро на брашно тип „500”

Отчита се леко понижение на средната цена на едро на брашно тип „500”

По области, цените са в диапазона от 0,62 лв./кг до 1,00 лв./кг, съответно във Враца и София

През анализирания период (4 - 11 юни 2014 г.) се отчита леко понижение на средната цена на едро на брашно тип „500” за страната и същевременно запазване на средните цени на дребно на продукта на нивата от предходната седмица.

Средната цена на едро за страната през последната седмица е 0,83 лв./кг, с 1,2% по-ниска в сравнение с предходния седмичен период. По области, цените са в диапазона от 0,62 лв./кг до 1,00 лв./кг, съответно във Враца и София. В по-голямата част от областните центрове се регистрират разнопосочни колебания на цените. В девет от тях продуктът поевтинява в рамките на 1,1 - 10% (Велико Търново) на седмична база, докато в други пет поскъпва с между 1,2 и 5,1% (Сливен).

През анализирания период средните цени на дребно на брашното за страната както в големите търговски вериги (ГТВ), така и в другите търговски обекти (ДТО), остават без промяна спрямо предходната седмица, съответно 1,00 и 1,06 лв./кг.

По области, цените на продукта в ГТВ варират от 0,90 лв./кг (Пловдив) до 1,07 лв./кг (Перник). В сравнение с предходната седмица, поскъпване на брашното се регистрира единствено в големите супермаркети в област Кюстендил (с 1,9%), а поевтиняване - само в област Сливен (с 1,9%).

През периода на наблюдение в по-малките магазини брашното се търгува на цени от 1,00 лв./кг до 1,17 лв./кг (Разград). Седмично изменение на цените се регистрира само в четири области – повишение с 5,9% в областите Бургас, Сливен и Ямбол и понижение с 5,6% в София.

Цените на дребно в ГТВ са средно с 0,17 лв./кг по-високи от тези на едро, като маржът достига до 0,37 лв./кг във Велико Търново и Враца. В областите Варна, София и Шумен цените на продукта в големите магазини са с до 0,03 лв./кг по-ниски от тези на едро. Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,23 лв./кг по-високи от тези на едро. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена във Враца - 0,48 лв./кг.

Цените на брашното в по-малките магазини са средно с 0,06 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като тази разлика е най-голяма в Пазарджик - 0,21 лв./кг. В областите Перник и Търговище брашното в ДТО се предлага на по-ниски цени от тези в ГТВ, съответно с 0,02 лв./кг и 0,01 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.