1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Откриха и ешерихия коли в Кърджали

Откриха и ешерихия коли в Кърджали

Пробите показват, че идващата от язовир “Боровица“ вода е негодна за пиене

Качеството на питейната вода на Кърджали, Момчилград и 35 села в района все още е обезпокоително. Продължава да действа забрана за ползването й за пиене и готвене, съобщават здравните органи в града, съобщиха от kardjali.bgvesti.net.


Въпреки че само преди дни бе проведена дезинфекция на водопроводната мрежа, водата в чешмите остава мътна. Пробите показват, че идващата от язовир “Боровица“ течност е негодна за пиене. От пресцентъра на Регионалната здравна инспекция съобщават и за наличие на бактерията Ешерихия коли след анализите на водните проби от пунктовете в кварталите “Студен кладенец“ и “Прилепци“ в областния град.
Кога ще бъде отменена забраната за ползване на водата за питейно-битови нужди все още не е ясно. Населението ще бъде допълнително уведомено, уточняват от Инспекцията.
Проблемът възникна преди месец, когато чешмите бяха затлачени с кафява течност с остра миризма. След около две седмици екипи на ВиК и на пожарната с участието на водолази започнаха разчистването на язовир “Боровица“ от десетки тонове дървета, изтръгнати с коренищата от баирите и застрашаващи преливника. Акцията още продължава.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.