1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Откриха най-стария ракиен надпис при разкопки на хълма Трапезица

Откриха най-стария ракиен надпис при разкопки на хълма Трапезица

Находката е сензация и доказва, че ракията е българско изобретение

Най-старият намиран досега ракиен надпис върху чаша бе открит у нас при разкопки на хълма Трапезица във Велико Търново, съобщи директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, цитиран от агенция "Фокус". Находката, според проф. Димитров, е сензация и доказва, че ракията е българско изобретение.

Директорът на историческия музей допълни, че снимков материал на надписа ще бъде изпратен в Министерството на земеделието и храните, което се опитва от известно време да регистрира в Европейската комисия ракията като национален продукт. Така акцизът на напитката може да бъде намален наполовина според европейските регламенти.

Преди три дни археологът проф. д-р Константин Тотев при разкопки на Асеневия дворец на хълма Трапезица намира фрагмент от средновековен съд, на който неизвестен българин от XIV век е написал на старобългарски език "Аз пих на празника ракиня". Не се знае кой е човекът, нито кой е празникът, но е ясно, че думата "ракиня" всъщност е "ракия".

"На пръв поглед нищо особено, освен това, че досега се смяташе, че ракията е създадена в световен мащаб през XVI век. Откритият надпис доказва, че 200 години по-рано българите в столицата Търново са пиели ракия на своите празници. По този начин може да се смята, че ракията е българско изобретение", каза проф. Димитров.

"Щом се върна в София снимките, заедно с едно експертно мнение на НИМ, ще бъдат изпратени светкавично на Мирослав Найденов. Намереното неоспоримо доказва, че през XIV век в Търново ракията се е пила. Това е сензация. Аз самият бях изумен", коментира още той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.