1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Откриването на ген може да върне вкуса на индустриално произвежданите домати

Откриването на ген може да върне вкуса на индустриално произвежданите домати

Изследването е публикувано от американското списание "Сайънс"

Откриването на ген може да върне вкуса на индустриално произвежданите домати, които се предпочитат от производителите при селекцията на сортове, защото генетична мутация ги кара да узряват еднакво, но за сметка на вкуса, според научни трудове, публикувани в САЩ, предаде БГНЕС.

От дълго време производителите на домати селектират генетично променени сортове, които дават зеленчуци със светлозелен цвят, преди да узреят и почервенеят еднакво, за да бъдат обрани едновременно. Този избор на кръстосване неутрализира протеин, който придава вкус на доматите, обясняват учените, чието изследване е публикувано от американското списание "Сайънс".

"Сега вече знаем, че някои от много важните за хората качества на доматите съществуват в други, неиндустриални сортове, което дава възможност на производителите възможност да направят зеленчуците по-желани както заради цвета, така и заради вкуса им, уверява Ан Пауъл, биохимичка от Калифорнийския университет, един от авторите на научния труд.

Откриването на гена, който отговаря за вкуса в дивите и традиционните сортове домати, дава възможност за намиране на характеристиките, които бяха изгубени без да знаем", казва г-жа Пауъл, която е проучила с колегите си в течение на две лета в Испания гените, които играят роля за развитието на доматите и тяхното узряване.

В партньорство с учени от Корнелския университет, щата Ню Йорк, и от Испания, работещи по определянето на някои от областите на генома на доматите, авторите на изследването открили два протеина (GLK1 и GLK2), които контролират развитието на хлоропластите. Става дума за структури в клетките на растението, които позволяват фотосинтезата – процес, преобразуващ енергията на слънчевата светлина в захари и други съставки, които влияят на вкуса и цвета на доматите.

Този пробив може да има важни последици за американската доматена индустрия с годишно производство от над 15 милиона тона и пазар, оценяван на два милиарда долара годишно, според проучването.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.