1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Откриват заразена с грип птица близо до Варна

Откриват заразена с грип птица близо до Варна

Очаква се потвърждение на резултатите от пробите в началото на следващата седмица

Открита е мъртва птица във Варненска област, която е с положителна проба за птичи грип (H5N1).  Мишеловът е бил намерен в курортния комплекс "Константин и Елена" от ветеринарни инспектори. Регионалната лаборатория за диагностика на инфлуенца по птиците в морската столица е потвърдила наличие на високопатогенния щам H5N1 при вида обикновен мишелов, съобщават от Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) предаде vesti.bg.

Пробите са изпратени за потвърждение в София, като се очаква резултатите от анализа да бъдат готови в началото на следващата седмица. До момента няма данни за завишена заболеваемост и смъртност при домашни и диви птици на територията на Варненска област и в цялата страна, уверяват от службата.

В средата на месец март, при първия сигнал за установено огнище на болестта в Румъния, у нас бяха взети мерки за предотвратяване на разпространението й.  Случаят с птицефермата в община Летеа, близо до границата с Украйна, бе първият, регистриран в държава членка на Европейския съюз от една година насам. Последният беше при дива патица в Германия през март 2009 г.

Земеделският министър Мирослав Найденов разпореди още тогава НВМС да засили контрола, а службите да бъдат в готовност заради опасността от пренасянето на H5N1 по прелетните и диви птици и в България. Сред мерките са засилване на сигурността в птицевъдните обекти, затваряне на птиците в дворовете, разделяне на водоплаващите птици от кокошия вид, съхраняване на фуражите в закрити помещения. Стопаните трябва навреме да уведомяват компетентните органи при повишена заболеваемост и смъртност сред домашните им птици или при открити трупове на диви екземпляри. Регионалните ветеринарномедицински служби са обявили телефонни линии за подаване на сигнали.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.