1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Пакети с конско месо, етикетирани като говеждо, са открити и в Румъния

Пакети с конско месо, етикетирани като говеждо, са открити и в Румъния

Месото е било предназначено за вътрешния пазар, а не за износ

Инспекторите от Националната санитарно-ветеринарна агенция в Румъния откриха вчера в склад в окръг Илфов, близо до Букурещ, пакети с конско месо, етикетирани като говеждо, съобщи председателят на агенцията Михай Цуркану, цитиран от вестник "Гъндул".

Става дума за партида от около 100 килограма месо, идващо от склад в централния окръг Алба, уточнява изданието. По думите на Цуркану управителят на склада в окръг Алба е признал фалшифицирането на етикетите, предаде БТА.

Според съобщение на Националната санитарно-ветеринарна агенция грешно етикетираното месо е било предназначено за вътрешния пазар, а не за износ. "Не може да се прави връзка между този изолиран случай в Илфов и ситуацията в другите страни членки на Европейския съюз", подчертават представители на агенцията.

Според Цуркану става дума за "документна игра между две фирми". Той уточни, че след извършените проверки в склада в Алба са констатирани сериозни отклонения и той е бил закрит. Властите са иззели компютрите на фирмата, за да проследят пътя на месото.

Продукти с конско месо бяха разпространени в търговската мрежа на няколко европейски държави. Според информацията месото идва от Румъния, а чрез кипърски посредник е било продадено на завода, където са произведени конкретните замразени храни - лазаня и канелони с говеждо месо. В Румъния обаче до момента не беше отрито грешно етикетирано месо.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.