1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Първите фермерски пазари у нас се предвижда да бъдат във Варна и Бургас

Първите фермерски пазари у нас се предвижда да бъдат във Варна и Бургас

Директната търговия от производителите без посредници става възможна с изменения на Наредба 26

Първите фермерски пазари у нас се предвижда да бъдат във Варна и Бургас, пише „Новинар”.

Специално тържище, на което производителите ще могат да продават стоката си директно, ще има и в един от крайдунавските градове. Планира се първите пазари със сирене директно от мандрата и домати, откъснати направо от градината, да бъдат факт в началото на 2015 г. Директната търговия от производителите без посредници става възможна с изменения на Наредба 26, която регламентира продажбата.

Промените в наредбата въвеждат, дефинират и узаконяват понятията „временен обект за търговия на дребно на млечни продукти“ и „мобилна хладилна витрина“.

От земеделското министерство уточниха, че за създаването на фермерските пазари ще се кандидатства по Програмата за развитието на селските райони, която се очаква да бъде одобрена за финансиране от Брюксел. Планира се в големите областни градове да бъдат изградени хладилни витрини на вече съществуващите общински пазари.

За целта земеделците заедно с общините ще кандидатстват за финансиране. Възможно е евросредствата да покрият до 80 на сто от разходите. На фермерските пазари няма да има ограничение за стоки. Ще се продават сирене, мляко, месо, плодове, зеленчуци и др., като тържищата ще се следят за нарушения от агенцията по безопасност на храните.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.