1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Първият оригинален сандвич празнува 250-та си годишнина

Първият оригинален сандвич празнува 250-та си годишнина

За "изобретяването" му трябва да благодарим на нетърпеливата хазартна душа на четвъртия Граф на Сандуич Джон Монтагу

В наши дни сандвичът е даденост и верен спасител на нетърпеливия глад, който често не ни оставя желание и време за бавното приготвянето на цяло ястие, но разяжда мислите, настроението ни и кара стомахът ни да стене. И добре, че от 250 години насам на помощ идва най-универсалната в света днес бърза храна - сандвичът, който вече в какви ли не разновидности преборва безотказно глада в забързаното ни ежедневие.

За "изобретяването" му трябва да благодарим на нетърпеливата хазартна душа на четвъртия Граф на Сандуич Джон Монтагу (1718-1792), който в желанието си да не спира играта си на карти поръчал на готвача си да му сервира говеждо месо между две парчета хляб.

Първото писмено сведение за наименованието на този вид комбинация от храна датира от 1762 г. и негов автор е английският писател и учен Едуард Гибън, който в дневника си на 4 ноември в същата тази година пише: "Вечерях в "Каковото дърво" (Cocoa Tree)... Това уважавано място всяка вечер предлага истинска английска гледка. Двадесет или тридесет от първите мъже в кралството... се настаняват около малки маси... с малко студено месо или сандвич."

Сандуич (от англ. Sanwich) е всъщност едно от първите пет т.нар. Cinque пристанища, оформили се под властта на последния англо-саксонски крал на Англия Едуард Изповедника (1042 - 1066), които били от голямо значение за страната. По това време Сандуич било най-важното такова и претъпряло сериозна атака от страна на Франция, която родила и дългогодишна вражда между него и нормандските му нападатели чак до 1957 г., когато двете населени места най-накрая официално се помирили.

И все пак това няма връзка със сандвича. Единствената връзка е, че четвъртият граф на Сандуич Джон Монтагу, освен като спортсмен, войник, почитател на музиката, пътешественик и дипломат, е имал страст и към хазарта и игрите на карти, заради което е нямал търпение да ги изоставя, за да се храни по обичайни дотогава начин.

Целия материал за създаването на първия оригинален сандвич четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.