1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Първият открит урок по схема „Училищен плод” се проведе в София

Първият открит урок по схема „Училищен плод” се проведе в София

По схемата ще се раздават плодове и зеленчуци в 965 учебни заведения, така че да бъдат обхванати близо 115 хиляди деца

В 124-та столична детска градина „Бърборино” днес се проведе открит урок, част от информационната кампания „Училищен плод”. Това съобщиха от Държавен фонд „Земеделие”. Децата от последната група на детската градина показаха на гостите на събитието как преминават уроците и игрите им, свързани с програмата „Училищен плод”.

Подобни уроци се провеждат във всички детски градини и учебни заведения, които участват в европейската схема „Училищен плод”. Освен че осигурява на децата по един плод всеки ден, програмата се опитва да промени техните хранителни навици и нагласата им към похапването на плодове. Това е и основната превантивна мярка в борбата срещу затлъстяването. Препоръчително е децата да приемат зеленчуци и плодове няколко пъти дневно, по възможност при всяко хранене.

„По схемата „Училищен плод” ще се раздават плодове и зеленчуци в 965 учебни заведения, така че да бъдат обхванати близо 115 хиляди деца. Това е успех за страната ни, тъй като от опита на останалите европейски държави в първата година от прилагането на схемата, по нея обикновено кандидатстват около 25% от учебните заведения, при нас усвояемостта на средствата се очаква да достигне 40%.”, обясни още при откриването на кампанията в началото на декември изпълнителният директор на фонд „Земеделие”, Светослав Симеонов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.