1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Патладжани за отслабване

Патладжани за отслабване

Патладжанът съдържа голямо количество влакна, които способстват извеждането на токсините от организма

Множество изследвания показаха, че патладжаните помагат, ако искате да се отървете от някой или друг килограм. Този зеленчук съдържа голямо количество влакна, които способстват извеждането на токсините от организма и ускоряването на храносмилането.

Освен това в патладжаните се съдържа калий, който ускорява отделянето на пикочната киселина и излишните течности в организма. Към всичко дотук трябва да прибавим и факта, че патладжанът е нискокалорична храна, поради тази причина диетолозите често го препоръчват на тези, които искат да отслабнат.  Учените напомнят, че патладжаните винаги да бъдат почистени. В тяхната кора се съдържат много вещества, които могат да предизвикат натравяне. Суровият плод има донякъде неприятен вкус, но като се сготви, омеква и получава богат, сложен вкус и плътна консистенция. Ако нарязаният патладжан се посоли, изцеди и изплакне, се премахва голяма част от горчивината му.

Патладжанът се използва в кухните от Япония до Испания. Често се сервира сготвен като в тюрлю гювеч, френския рататуй, левантинската мусака и много южноазиатски ястия. Често го пекат с кожата, докато се овъгли отвън, след което месото се изважда и се сервира студено, смесено с други съставки, например в кьопоолу, близкоизточното баба гануш и подобното гръцко мелитзаносалата. Може също да се нареже на филийки и да се изпържи, евентуално паниран, и да се сервира с различни сосове — подлучен сос от кисело мляко, подлучен доматен сос, сосове на базата на тахини или тамаринд. Може да се напълни със зеленчуци (имамбаялдъ), месо, ориз и др. и да се изпече.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.