1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Пазарът на брашно тип „500” в страната остава относително спокоен

Пазарът на брашно тип „500” в страната остава относително спокоен

За поредна седмица средната цена на едро на продукта се задържа на нивото от 0,99 лв./кг

През наблюдавания период (3 – 10 април 2013 г.) пазарът на брашно тип „500” в страната остава относително спокоен.

За поредна седмица средната цена на едро на брашното за страната се задържа на нивото от 0,99 лв./кг, като стойностите продължават да варират от 0,75 лв./кг (Враца) до 1,13 лв./кг (София).

В шест от областите се отчита леко увеличение на цените на продукта спрямо предходната седмица, в рамките на 0,9 (Кърджали) – 2,7% (Смолян). В други четири области брашното на едро поевтинява с между 1,1 и 5,2% (Хасково).

Средно за страната, цената на дребно на брашното в големите търговски вериги (ГТВ) е 1,11 лв./кг, с 0,9% по-висока спрямо предходния седмичен период. В тези обекти брашното се предлага в ценовия интервал от 1,00 лв./кг (Видин) до 1,17 лв./кг (Благоевград и Търговище). В седем области се отчита разнопосочно седмично изменение на ценовите стойности на продукта, в диапазона от -2,7% (Русе) до +4,8% (Шумен).

Цените на дребно в големите супермаркети са средно с 0,12 лв./кг по-високи от тези на едро, като най-голям марж се наблюдава във Враца и Смолян - 0,32 лв./кг. Изключение са Шумен, Бургас и София, където цените на дребно на брашното в ГТВ са по-ниски от тези на едро, с между 0,01 и 0,06 лв./кг.

Средната цена на дребно на брашното в другите търговски обекти (ДТО) остава без промяна спрямо предходната седмица – 1,17 лв./кг, като за поредна седмица стойностите  се задържат в границите от 1,07 лв./кг (Варна ) до 1,25 лв./кг (София).

Поевтиняване на продукта, в рамките на 1,6 (Бургас и Сливен) – 5,1% (Шумен) се регистрира в шест от областите. Само в ДТО в Перник и Стара Загора брашното леко поскъпва, съответно с 1,7 и 3,3%.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,18 лв./кг по-високи от тези на едро. Най-голяма разлика между цените на едро и тези на дребно в ДТО е отчетена във Враца (0,41 лв./кг). В по-малките магазини във Варна цените на брашното са средно с 0,01 лв./кг по-ниски от тези на едро.

През периода на наблюдение цените на брашното в по-малките магазини са средно с 0,06 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като тази разлика е най-голяма в София – 0,18 лв./кг. В Благоевград, Добрич, Варна и Търговище цените в малките магазини са с между 0,02 и 0,07 лв./кг по-ниски в сравнение с тези в големите вериги.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.