1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Пазарът на брашно тип „500” в страната остава относително спокоен

Пазарът на брашно тип „500” в страната остава относително спокоен

В осем от областите се регистрира седмично нарастване на ценовите стойности в рамките на 1,4% (Враца) – 8,9% (Варна)

През анализирания период (15 – 22 май 2013 г.) пазарът на брашно тип „500” в страната остава относително спокоен.

Средно за страната, цената на едро през изтеклата седмица е 0,96 лв./кг, с 1,1% по-висока в сравнение с предходния седмичен период. По области, брашното се търгува в ценовия диапазон от 0,75 лв./кг до 1,20 лв./кг, като отново най-ниските стойности са отчетени във Враца, а най-високите в Шумен. В осем от областите се регистрира седмично нарастване на ценовите стойности в рамките на 1,4% (Враца) – 8,9% (Варна). В други шест области цените на едро на брашното бележат слабо понижение спрямо предходния седмичен период, с между 0,9 (София) и 2,1% (Ловеч).

Средната за страната цена на дребно на брашното в големите търговски вериги (ГТВ) намалява с 0,9% спрямо предходната седмица, до 1,11 лв./кг. В тези обекти брашното се предлага в ценовия интервал от 1,00 лв./кг (Видин) до 1,18 лв./кг (Ямбол). Седмично колебание на цените на продукта в ГТВ се регистрира само в две от областите – понижение с 1,9% в Хасково и с 4,3% в Благоевград.

През изминалата седмица средната цена на брашното в другите търговски обекти (ДТО) е 1,16 лв./кг, с 0,9% по-ниска на седмична база. В почти цялата страна по-малките магазини запазват цените на дребно на продукта от предходната седмица, като стойностите са в интервала от 1,03 лв./кг (Варна) до 1,23 лв./кг (Бургас, Силистра, Сливен и Стара Загора). Седмично изменение на цените се регистрира само във Варна и Хасково – поевтиняване, съответно с 1,9% и 2,6%.

Цените на брашното в големите супермаркети са средно с 0,05 лв./кг по-ниски от тези в по-малките магазини, като тази разлика достига до 0,16 лв./кг в Пловдив. Изключение са областите Добрич, Варна и Търговище, където цените в ГТВ са по-високи в сравнение с тези в ДТО, с между 0,02 и 0,09 лв./кг.

За поредна седмица най-голям марж между цените на едро и на дребно на продукта се наблюдава за ГТВ в Смолян – 0,37 лв./кг, а за ДТО - във Враца - 0,41 лв./кг. В София цените на брашното в големите супермаркети са малко по-ниски (с 0,01 лв./кг) от тези на едро. В Шумен цените на дребно на брашното както в ГТВ, така и в ДТО, са по-ниски от тези на едро, съответно с 0,12 и 0,03 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.