1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Пилешкото месо в германските супермаркети е заразено с бактерии, резистентни на антибиотици

Пилешкото месо в германските супермаркети е заразено с бактерии, резистентни на антибиотици

Тревожният сигнал е подаден от еколози след проверка в пет града на страната

Пилешкото месо в германските супермаркети в голямата си част е заразено с бактерии, резистентни на антибиотици. Тревожният сигнал е подаден от германски еколози след проверка в пет града на страната, информира БНТ.

Еколозите закупили прясно пилешко месо в няколко от най-популярните супермаркети в Кьолн, Берлин, Хамбург, Нюремберг и Щутгарт. Изпратили 20 проби за анализ. В 12 от тях са открити резитентни на антибиотици бактерии.

Последиците може да са смъртоносни, ако хора със слаб имунитет се разболеят от инфекции, лекувани с най-разпространените антибиотици. Устойчивостта към тях и мутацията на бактериите се е развила заради масовото използване на антибиотици в интензивното животновъдство. Без тези медикаменти отглеждането на много животни в тясно пространство не е възможно. Тази седмица правителството в Берлин ще внесе проект за промяна в Закона за лекарствата.

Холгер Айхел, говорител на Министерството за защита на потребителите, заяви, че по-строгият закон цели да се сведе до необходимия абсолютен минимум използването на антибиотици при животните. Новият закон трябва също да увеличи контролните пълномощия на местните власти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.