1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Пламен Моллов: В България се произвеждат 50 млн. литра нелегален алкохол

Пламен Моллов: В България се произвеждат 50 млн. литра нелегален алкохол

Бюджетът на страната е ощетен с над 200 млн. лв.

В България се произвеждат 50 млн. литра нелегален алкохол, който ощетява бюджета с над 200 млн. лв., заяви Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарска камара в интервю пред "24 часа".

Той посочва още, че за 2012 г. консумацията на алкохол се е повишила с 8 на сто, а за същото време ръстът на приходите от акциз върху алкохолните напитки е 10 пъти по-малък. "Това означава, че има бум на консумацията на нелегален алкохол, който е силно токсичен и опасен за здравето и не са редки случаиге на отравяния с метилов алкохол", обяснява Моллов.

По думите му има огромна спекулация с така нареченета домашна ракия, защото в нерелгаментирани казани се произвежда промишлено количество. Ракията за това се нарича домашна, за да се пие у дома, а не да се търгува с нея, обяснява той.

В нелегалното производство не е възможно да се проследи произходът на плодовете и дали се спазват хигиенните изисквания, казва Моллов и допълва, че има няколко вида нелегални производители у нас. Едните са бивши фабрики с отнет лиценз, над които не се упражнява контрол,. Те имали значителен капацитет, който използват за дестилация най-често на некачествен спирт с добавка на есенции като готовата продукция се продава в пластмасови бутилки. Други били малките дестилерии, които по закон имат право да произвеждат не повече от 30 л за лична консумация. те също купували спирт, произвеждали големи количества и ги продавали на пазара.

По тази причина от асоциацията предложили на Агенция "Митници" и министерството на финансите казанджийниците с обем над 500 л да се регистрират като данъчни складове.

Моллов цитира данни, според които в страната има 75 хил. хектара лозя, а реколтата от тях е около 360 хил. тона грозде. В лицензирани предприятия обаче се преработвало едва половината от гроздето.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.