1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Пламен Моллов: В ЕС се увеличават шансовете на храните с традиционно-специфичен характер

Пламен Моллов: В ЕС се увеличават шансовете на храните с традиционно-специфичен характер

Снимка:

Очаква се до шест месеца да има регистрирани в Брюксел пет традиционни български месни продукта

До шест месеца се надяваме да има регистрирани в Брюксел пет традиционни български месни продукта. Това обяви инж. Живка Георгиева, собственик на фирма, по време на започналите вчера, 06 ноември, изложения на основните сектори от хранително-вкусовата промишленост в София, на които ясно пролича стремежът на компаниите да покажат качеството на българските храни. Георгиева е инициатор за създаване на сдружението "Традиционни месни продукти", обединяващо 21 български фирми от бранша, отбелязва "Капитал Daily".

Тези пет продукта са панагюрска луканка, филе "Елена", свински врат "Тракия", роле "Трапезица" и говежда пастърма. Регистрация означава, че всички членове на сдружението ще работят по утвърдени от организацията традиционни технологии, с еднакви рецептури и при еднакви технологични параметри на сушене и зреене. А това ще осигури еднакви вкусови качества и съхраняване на българския вкус, допълни Георгиева. Според изпълнителния директор на Агенцията за безопасност на храните Пламен Моллов в Европейския съюз се увеличават шансовете на храните с традиционно-специфичен характер.

Посланикът на Италия в България Марко Контичели отбеляза по време на откриването на форума, че качествената храна е двигател на туристическата индустрия. А туризмът и хранителният бранш са силен катализатор за развитието на всяка страна. Той даде за пример факта, че годишният оборот на хранително-вкусовата промишленост в Италия е 130 млрд. евро, а туристите - местни и чуждестранни, изразходват 24 млрд. евро годишно в този сектор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.